-------- AĞIZ VE DİŞ BAKIMI
- Her yemekten sonra ve yatmadan önce dişlerin yumuşak bir diş fırçasıyla
fırçalanması gerekir. Yumuşaklığı artırabilmek için fırça sıcak suya
batırılabilir.
Diş macunu olarak florid ve karbonat içeren ürünlerin kullanılması daha
yararlı olur.
- Dişleri fırçaladıktan sonra gargara yapılmalı. Bunun için aşağıdaki
karışımlardan herhangi biri kullanabilir:
a) Bir su bardağı (yaklaşık 200 ml) kaynatılıp soğutulmuş suya yarım çay kaşığı
tuz katarak hazırlanan bir karışım veya
b) Bir su bardağı (yaklaşık 200 ml) kaynatılıp soğutulmuş suya bir çay kaşığı
karbonat (yemek sodası) ilave ederek hazırlanan karışım kullanılabilir.
- Günde en az dört kez (sabah, öğle, akşam yemeğinden sonra ve gece yatmadan
önce) yukarıdaki karışımlardan herhangi birini kullanarak ağız gargarası
yapılmalıdır.
- Düzenli bir ağız bakımı uygulaması hem ağızda yara gelişmesini önleyecek hem
de rahatlatacaktır
- Başınızı proteinli bir şampuanla yıkayıp ardından saç kremi uygulanmalı. Fazla
şampuan kullanımından kaçınılmalı, başınız iyice durulanmalı ve nazikçe
kurulanmalıdır.
Mümkünse elektrikli saç kurutma makinesi kullanmadan başınızı doğal
şekilde kurutulmaya çalışılmalıdır.
-------- İŞTAHI ARTIRMAK İÇİN
- 5-6 kez küçük öğünler şeklinde az ve sık yemeye çalışılmalı.
- Peynir, süt, yoğurt, yumurta, et ve sütlü tatlılar gibi proteinli yiyecekleri
tercih edilmeli. Yemek aralarında yüksek kalorili ve proteinli besinler
tüketilmeli.
- Midede dolgunluk ve doyma hissine neden olacağı için yemekle birlikte sıvı
alımı azaltılmalı ve gaz yapıcı yiyeceklerden kaçınılmalıdır.
-------- İSHAL DAN KORUNMA
- İshali kontrol altına almada yardımcı bazı öneriler şunlardır:
- İshal nedeniyle kaybedilen sıvıyı yerine koymak için su, elma suyu, açık çay
gibi içecekler tercih edilmedir. Ancak bunların oda ısısında veya ılık olmasına
dikkat edilmelidir.
- İshal ve krampı artırabileceğinden lifli yiyecekler yerine beyaz ekmek, pirinç
veya makarna, muz, kabuğu soyularak ezilmiş ya da pişirilmiş meyve, kaşar
peyniri, yoğurt, yumurta,
kaynatılmış/ezilmiş kabuksuz patates, derisi çıkarılmış tavuk, hindi veya
balık eti gibi düşük lifli yiyecekler tercih edilmelidir.
- İshal nedeniyle kaybedilen potasyumu yerine koymak için muz, patates, şeftali
ve armut gibi potasyum içeriği yüksek besinlerin tüketilmesi uygundur.
- Kahve, çay, alkollü, içeceklerden kaçınmalı.
-------- KABIZLIK
- Alınan bazı ilaçlar nedeniyle kabızlık meydana gelebilir. Normalden az yemek
yeme ya da hareketsizlik nedeniyle kabızlık görülebilir. Doktor önerisi
olmaksızın laksatif veya müshil kullanılmamalıdır.
- Diyet ve egzersiz ile bu sorun giderilmelidir.
- Bağırsak hareketleri artırmak için bol sıvı içilmeli. Özellikle ılık ve sıcak
sular iyi gelecektir.
- Lifli yiyecekler bağırsak hareketlerini uyaracağından kepekli veya yulaflı
ekmek, taze sebze, fasulye, fındık, mısır, taze ve kurutulmuş meyve gibi liften
zengin yiyecekleri tercih edilmeli.
- Yürüyüş veya hafif egzersizler yapılmalı.
-------- ENFEKSİYON DAN KORUNMAK İÇİN
- Ellerin sık aralıklarla sıvı antibakteriyel sabunla yıkanması.
- Nezle, grip, suçiçeği veya kızamık gibi bulaşıcı hastalığı olduğunu bilinen
kişilerden uzak durulması. Kalabalık ortamlarda bulunmaktan kaçınılmalı.
- Çiğ sebze ve meyveler tüketilmemelidir. Sebzeler bol su ile yıkanmalı iyice
pişirilmelidir.
- Meyveleri yine bol su ile iyice yıkadıktan sonra kabuklu meyveleri soyarak ya
da mikserden geçirerek suyu içilir veya pişirerek komposto şeklinde tüketilir.
- Her gün ılık duş şeklinde banyo yapılmalı, cilt yumuşak hareketlerle
temizlenmeli.
-------- HALSİZLİK VE YORGUNLUK HİSSİNİ AZALTMAK İÇİN
- İyi ve dengeli beslenmeli. Özellikle demir içeren besinler (kırmızı et, dana
dalak,beyaz et tavuk ciğeri,midye,hamsi,yumurta,keçi peyniri,kabak
çekirdeği,susam,fındık, antep fıstığı,badem,yulaf,pirinç)bolca tüketilmeli.
- Otururken veya sırt üstü yatarken aşamalı olarak ayağa kalkılmalı, böylece baş
dönmesi ya da denge kaybı önlenecektir.
- Doktor veya hemşireye danışmadan aspirin ya da aspirin içeren ilaçlar
kesinlikle kullanılmamalı.
-------- KANAMA
- Bıçak ve makas gibi kesici aletleri kullanırken çok dikkatli olmalı.
- Yaralanmaya neden olabilecek hareketlerden kaçınılmalı.
- Traş Bıçağı kullanırken ya da istenmeyen tüyler alınırken jilet
kullanılmamalı, elektrikli traş makinası veya tüy dökücü krem kullanılmalı.
-------- ÖNEMLİ VE DEĞERLİ BİLGİLER
- Gribal bir enfeksiyonu veya bulaşıcı hastalığı olan bireylerden uzak durmaya
çalışın. Mümkün olduğunca sarılma ve öpüşme gibi yakın temaslardan kaçının.
- Havasız, tozlu ve kalabalık ortamlardan uzak durunuz. Yaşadığınız odanın
havadar olmasına dikkat edin.
- Durgun suda mikroplar çabuk üreyebileceğinden vazo içinde çiçek bulundurmamaya
çalışınız.
- İnsanlarla konuşmaktan çekinmeyin ve arkadaş ziyaretlerinde bulunun. Bu
konuşmalarda hastalık konusundan uzak durulması gerekir. Bu sizi yalnızlık
duygusundan uzaklaştıracaktır.
- Mümkünse doktora danışarak uzak yer olmamak şartıyla tatil yapılması önerilir.
- Sıvı kısıtlaması önerilmediyse; günde en az üç litre su ve sıvı gıdalar
(çorba, yoğurt, muhallebi, ayran, süt, komposto vb) alınız. Yaz aylarında
terlemeyle de vücuttan sıvı kaybı olacağından
bu miktar dört-beş litre olmalıdır. Bu sıvı gıdaların en az bir litresini
su olarak almalısınız. Normal büyüklükteki bir su bardağı yaklaşık iki yüz
mililitreye, beş su bardağı da bir litre suya eşdeğerdir.
- Günde 5-6 öğün şeklinde az ve sık yemek yemeye çalışılmalı.
- Meyve ve sebzeleri mutlaka iyice yıkanmalı. Beyaz kan hücrelerinizin sayısı
düştüğünde çiğ meyve ve sebze yenmemeli.
- Temiz ve taze olduğundan kuşkulu olduğunda hazır yiyecekler yenmemeli.
Dışarıda yemek yenilecekse, güvenilir ve temiz yerler olmasına dikkat edilmeli.
- Kola gibi asit içeren içecekleri fazla tüketilmemeli.
- Eller sıvı anti-bakteriyel sabunla yıkanmalı ve birlikte yaşayan kişiler de el
yıkama konusunda uyarılmalı.
- Haftada en az iki kez banyo yapılmalı.
- Kuaföre gidilecekse şampuan ve tarak birlikte götürülmeli, manikür ve pedikür
yaptırmamalı.
- Tıraş olurken jilet kullanmamaya özen gösterilmeli, mümkünse elektrikli tıraş
makinesi kullanılmalı.
- Giyilen kıyafetlerin sıkmayan, rahat, bol ve terletmeyen kumaştan olmasına
özen gösterilmeli. Güneşin dik geldiği saatlerde dışarı çıkılmamalı. Zorunlu
durumlarda uzun kollu kıyafet giyilmeli; şapka ya da şemsiye kullanılmalı.
- Vücut ısısının normal değeri (36-37 C) ve ısıyı ölçebilmek için derece
kullanması öğrenilmeli. Ateş yükseldiğinde mutlaka doktora bildirilmeli.
- Vücudu zorlayıcı, yorucu aktivitelerden kaçınılmalı. Ancak sürekli yatak
istirahatının yarardan çok zarar getireceği unutulmamalı.
- Düzenli yürüyüşler ve egzersizler yapılmalı. Halsizlik hissedildiğinde
dinlenilmeli.