Bir kuzu doğar doğmaz yürümeyi öğreniyor. Bir balık dünyaya geldiği an kendi kendini besleyebilmektedir. Bir ağaç da hiç bir desteğe ihtiyaç duymadan filizlenerek büyümektedir. İnsan doğduktan yıllar sonra bile kendi kendine yaşayamayabiliyor. On sekiz ila yirmi yıl kadar bağımlı kalıyor. Aile desteği olmadan hayatta kalması bile bzen mümkün olmayabilir. Bunun temel nedeni ne olabilir acaba ? Neden diğer canlılar gibi hemen hayata katılmıyoruz? Yazımızın başlığından öngöreceğiniz gibi, eğitim bunun yanıtı olsa gerek. Eğitim görmekteyiz.
İnsan birikimin ürünüdür. Diğer canlılardan farkı hep birlikte bir kültür oluşturmasıdır. Bu kültürün yeni bireylere aktarılması da eğitim sayesindedir. Eğitim bize önceki insanların hayatlarını aktarır. Bugünkü insan hayatı önceki milyarlarca insanın emeğidir. Öncekilerin kurduğu binanın katları olarak devam etmekteyiz. Eğitim bizi bu düzeye yükseltir ve biz de eğitim ile kendimizden sonrakilere temel oluruz.
Ağaç yaş iken eğilir. Öğrenmek için yaş kalıyoruz. Atasözünü doğrulayan bilimsel bir bilgidir. İnsanoğlu yavrularını uzun bir eğitime tabi tutmaktadır. Hiçbir şey bilmeden hızlı bir yaşam yerine, yavaş ve bilgece bir yaşam seçmiştir. Bu eğitim sayesinde cüssesine göre en çok yaşayan memeli canlı olmuştur. Hayatının çoğunu eğitime harcamaktadır, bunun karşılığında uzun bir hayata ulaşmaktadır. Bu dediğimiz yüz binlerce yılda oluşan bir kültürdür. Eğitim o kadar temelde yer alır ki, istediğiniz kadar uğraşın bir bebeğe hayatta kalmayı öğretemezsiniz. Bak: dmy.info/gelisim-psikolojisi
2018-10-29T21:00 Okumak ve Eğitimin önemi