Trafik Işıkları Hakkında Faydalı Bilgiler

 

Kırmızı Işık

Dur

Dur

Sarı Işık

Hazırlan ve dikkatli ol

Hazırlan

Yeşil Işık

Geç

Geç

Cadde ve sokakların iki yanında yayaların kullanması için yapılmış olan yola kaldırım denir.
Gidiş ve gelişlerimizde mutlaka kaldırımlardan yürümeliyiz.Yürürken kaldırımların sağını kullanmalıyız.Yaşlı,hasta,çocuklu bayan ve özürlülere yardımcı olmalıyız.Onların yürüyüşlerini engellememeliyiz.Her yerde yaptığımız gibi geleneksel saygımızı göstermeyi unutmamalıyız.
İki veya daha fazla karayolunun kesişmesiyle meydana gelen ortak alana kavşak denir.Çeşitli yönlerden gidip gelen araç ve yayalar bu kavşaklarda birleşirler.Geçiş,sırasıyla trafik polisleri veya trafik ışıkları,trafik levhaları ve yayaların geçişlerini gösteren bilgilere uyularak yapılır.Trafik polisini,ışıkların,levha ve çizgilerin bulunmadığı kontrolsüz kavşaklar da vardır.Böyle yerlerde uygun ve güvenilir bir yerden geçiş yapılır.
Köprülerin alt ve üst geçitlerin bulunduğu yerlerde her zaman bu geçit yerlerini kullanmalıyız.Bunu alışkanlık haline getirmeliyiz.Köprüler,alt ve üst geçitlerde yolun sağını kullanmalıyız.
Demir yolunun karayolu ile aynı seviyede kesiştiği bariyerli ve bariyersiz geçitlerde vardır.Bu yollara hemzemin geçit denir.Bu yollardan yayaların geçmesi tehlikelidir.İlk geçiş hakkı trene aittir.Geçmek zorunda olduğumuzda çok dikkatli olmak zorundayız.Demiryolunda “Dur” işaretinde,tren gelmese de mutlaka durmalı,kontrol ettikten sonra geçmeliyiz.Işıklı ve sesli “geçmeme” uyarısı yapılmışsa kesinlikle uymalıyız.
Taşıtlardan kendimizi korumak ve trafiği aksatmamak için yaya kaldırımlarından yürürüz.Kaldırım olmayan yerlerde asfalt kenarındaki banket denilen yoldan faydalanırız.Bankette yürürken karşıdan gelen taşıt bizim görebilmemiz için,sürücünün de bizi iyi görebilmesi için yolun sol kısmını kullanırız.Böylece tehlikeye meydan vermeyiz.Yürürken yan yana değil peşpeşe yürümeliyiz.
Yaya yolculuğunu gece,yağmurlu ve sisli havalarda da yapmak zorunda kalabiliriz.Bu gibi durumlarda önemli olan hem görmek hem de görülebilmektir.Bunun için şu önlemleri almalıyız;
1.      Geceleri açık renk giysiler giymeliyiz
2.      Elimize bir lamba almalıyız
3.      Giysilerimizde veya taşıdığımız eşyalarda yansıtıcı bulundurmalıyız

Taşıtlar ilk geçiş hakkını öğrencilere vermek zorundadırlar.Bu bir trafik kuralıdır.Ancak buna riayet etmeyen sürücüler de vardır.Okul geçidinde yola inmeden önce kolumuzu uzatarak yol istemeliyiz.Kaldırımda ise iki ayak geride beklemeliyiz.
Okullarda trafik kolunda görevli olan öğrenciler hizmet vermelidir.Görevli öğrenci şapkası,kolluğu ve işaret levhasını kullanarak okul geçitlerinde arkadaşlarına yardımcı olmalıdır.
Yoldan karşıdan karşıya geçişlerin en uygun olduğu yerler trafik polisinin bulunduğu yerlerdir.
Trafik polisinin ve ışıklarının bulunmadığı yerlerde karşıya geçiş şekli;kurala göre trafik işareti ile belirlenmiş yaya geçitlerine yaklaşırken bütün sürücüler araçlarını yavaşlatmalıdırlar.bu geçitlerden geçen ya da geçmek isteyen kişilere ilk geçiş hakkını vermek zorundadırlar.karşıya geçmek için,geçmeden önce solumuza,sonra sağımıza,sonra yine solumuza bakmalıyız.Araçların geliş mesafelerine göre kendimizi ayarlamalıyız.Araçların hız durumu göz önüne alınmalıdır.
Duran araçların önünden ve arkasından geçmek tehlikelidir.Tehlikeli durumlara düşmemek için yolu iyice kontrol ettikten sonra geçmeliyiz.
Trafik polisinin,trafik lambalarının,trafik işaret,levha ve cihazlarının bir arada bulunması durumunda öncelikle;
1.      Trafik polisine
2.      Trafik lambalarına
3.      Trafik işaret ve cihazlarına uyulur

Okul çıkışlarımızda trafik rehberi arkadaşlarımızın uyarılarına göre hareket etmeliyiz.
Trafiği denetleyen ve düzenleyen elemanlar ise;
1.      Trafik polisi
2.      Trafik ışıkları
3.      Trafik işaret ve levhaları
4.      Yol çizgileri

Trafik ışıklarının bazıları, hangi renk ışığın ne kadar yanması gerektiğini düzenleyen bir iç zamanlayıcı ile kontrol edilirken, bazıları da bir sinyalizasyon merkezi tarafından kontrol edilmektedir.

Trafik ışıklarının yanmaması durumundaki kaosu, kaza ve kavgaların çıkmasını önlemek için, şu basit kuralların bilinmesi son derece yararlıdır. Işıkları yanmayan bir kavşağa gelindiğinde, her yönde 'DUR' işareti varmış gibi davranılmalıdır. Bu durumda, kavşağa önce giren taşıtın, iki taşıt aynı anda giriyorsa sağdaki taşıtın önceliği olduğu unutulmamalıdır.

Her gün giderek daha sık olarak karşılaştığımız bir olayı, kırmızı ışık ihlallerini dikkatinize sunmak istiyorum. Bazı sürücülerin kırmızı ışığı hiçe sayarak yolarına devam ettikleri dikkatinizden kaçmıyordur herhalde. Sarı ışık yandığında kavşağı terk etmek için hızlanarak sınırları zorlayanlar değil, kırmızı ışık yanarken geçen uyanıklardan bahsediyoruz.
Son dönemlerde artan araç sayısı ve onunla orantılı artırılamayan trafik görevlisi sayısı ve denetimler, bu türden ihlallerin giderek artmasına yol açmaktadır. Kuralı ihlal edenler, herhangi bir ceza almadıklarından, bir kaza olmadığı sürece, bunu bir kazanç gibi görmekte, kazaların birçoğunun, sürücülerin ilk ve bazen son kazaları olduğu gerçeğini görmezlikten gelmektedirler.

İhlaller neden bu kadar yaygın? Yetersiz olan denetime yakalananlar genellikle, "Işığı görmedim", "Sarı yanıyordu, tam ben geçerken kırmızıya geçti", "Biraz dalgındım, fark edemedim", "Yol çok müsaitti", türünden hilekarca mazeretler ileri sürmektedirler. Ancak, gerçek durum "Işıklarda durarak boş yere zaman ve yakıt kaybetmemeliyim. Benim zamanım yok ve onlarınkinden daha önemli" mantığı,fırsatçılık, sabırsızlık, hoşgörüsüzlük ve başkalarının haklarına saygısızlıkla açıklanabilir. Bu tür davranışta bulunan bir sürücünün, yeşil ışıkta geçerken, diğer yoldaki bir sürücünün kırmızı ışık ihlali yaparak kendisini zor durumda bıraktığını veya yan kapılardan çarptığında neler olabileceğini düşünmeleri olayın vahametini açıklar herhalde.

Bazı resmi plakalı araç, taksi ve toplu taşıma araçları sürücülerini de sanki trafik kuralları kendilerini kapsamıyormuş havasında görmekteyiz. Kuralların çoğu ile birlikte kırmızı ışığı da dikkate almamakta, Resmi araç sürücüleri "Biz resmiyiz", diğerleri de "Zor koşullarda ekmek parası için çalışıyoruz" gibi mazeretlerin arkasına sığmayacak türden ihlaller yapmaktalar. Herkesin çeşitli amaçlarla trafikte olduğunu, kurallara uymanın hepimizin ortak yararına olduğunu onların da kabullenmesi gerekiyor. Özellikle resmi araç içerisindeki genellikle yönetici kişilerin, sürücülerini bu konuda uyarmalarını bekliyoruz

Menu Anasayfa